Een ontslag kan veel problemen opleveren. Je hebt misschien niet direct een nieuwe baan, of je wilt jezelf omscholen. Dan is het goed om te weten dat er een transitievergoeding bestaat. We maken duidelijk wat deze regeling inhoudt en of je er aanspraak op kunt maken.
Wat is de transitievergoeding?
Bij ontslag krijg je een financiële vergoeding van de werkgever, de transitievergoeding. De voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij de werkgever ligt. Dit geldt voor vaste en tijdelijke werknemers. Je kunt een transitievergoeding gebruiken voor bijvoorbeeld scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken.
Wanneer heb ik recht op een transitievergoeding?
Je hebt recht op een transitievergoeding als je werkgever je wilt ontslaan, maar ook als je zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van je werkgever. Is jouw ontslag ernstig te verwijten aan je werkgever? Dan kan de kantonrechter een aanvullende vergoeding toekennen bovenop de transitievergoeding.
Wat is de hoogte van de vergoeding?
De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het salaris en het aantal jaren dat je in dienst bent geweest. Per volledig gewerkt dienstjaar krijg je een derde van het bruto maandsalaris. Heb je maar een deel van het jaar gewerkt? Dan wordt voor dat deel van het jaar de transitievergoeding per dag berekend. De vergoeding is vanaf 1 januari 2020 maximaal 83 duizend euro, behalve als je meer dan 83 duizend euro per jaar verdient. Dan is de maximale vergoeding gelijk aan het jaarsalaris.