Scheiden en een eigen bedrijf… Wat moet u weten?

945
scheiden
⏰ Leestijd: 2 minuten

Scheiden. Natuurlijk is een echtscheiding nooit gemakkelijk, maar als ondernemer zitten er nog eens extra haken en ogen aan een echtscheiding. Zelfs voordat u en uw partner überhaupt uit elkaar gaan is het belangrijk om te bepalen wie er verder gaat met de onderneming bij een eventuele breuk. Misschien is dat een uitgemaakte zaak, maar als u beiden in dezelfde organisatie werkt, kan het wat gecompliceerder liggen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om wel zakenpartners te blijven.

Compensatie

Wanneer u of uw ex-partner alleen verder gaat met het bedrijf dan dient de ander gecompenseerd te worden. Dat compenseren kan in theorie over twee lijnen gebeuren: door onderdelen van het bedrijf te splitsen of door geld te verdelen. Normaal gesproken kunt u natuurlijk niet een gedeelte van het bedrijf afstoten zonder de onderneming te schaden. Stel je bijvoorbeeld voor dat een vrachtvervoerder de helft van de vrachtwagens moet afstaan. Daarom wordt over het algemeen uitgerekend hoeveel het bedrijf waard is en de partner die niet betrokken blijft gecompenseerd moet worden met een som geld.

Pensioen na de scheiding

De vraag is snel gesteld: hoeveel dan? Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zal een stevige optelsom gemaakt moeten worden, daarover later meer. Maar er wordt algemeen aangenomen dat de meeste ondernemers getrouwd zijn volgens huwelijkse voorwaarden. Daarbij zijn er twee hoofdlijnen waarlangs de goederen verdeeld kunnen worden: de periodieke verrekening en de finale verrekening.

Verrekening

Bij de finale verrekening wordt afgesproken dat tijdens de echtscheiding de goederen verdeeld worden. Dat lijkt hetzelfde als in gemeenschap van goederen trouwen. Het verschil is dat je afspraken kunt maken over wát er verdeeld wordt. Denk daarbij uitsluitend aan de spullen en het geld dat u en uw partner nog niet hadden voordat u in het huwelijksbootje stapte.

De periodieke (of Amsterdamse) verrekening is wat ingewikkelder, maar er wordt vaak geadviseerd om deze te volgen als ondernemer. Bij deze huwelijkse voorwaarde moet u iedere periode (meestal elk jaar) met uw partner om de tafel gaan zitten om te kijken wat er extra is ingebracht in jullie huwelijk en hoe dat bij een eventuele scheiding verdeeld dient te worden. Niet direct een romantische tijdsbesteding maar het geeft een hoop zekerheid. Er zit een stevige adder onder het gras: als u de afspraken niet up-to-date houdt  dan gelden deze voorwaarden niet.

Bedrijfswaarde

Om uit te rekenen hoeveel de onderneming exact waard is en wat er naar uw ex-partner gaat, wordt vrijwel altijd een accountant ingehuurd. Behalve de ondernemingswaarde moet u bijvoorbeeld ook nog denken aan de pensioenopbouw (waarbij in bepaalde situaties de andere persoon een gedeelte krijgt) en de alimentatie voor de kinderen.

Bedrijfscontinuïteit

Die kosten om de partner uit te kopen kunnen een zware ondernemingslast zijn. U zal dan ook niet de eerste ondernemer zijn waarvan de bedrijfscontinuïteit in gevaar raakt door een echtscheiding. In dat geval zijn er nog meerdere opties om de kosten te verlagen. U kunt er bijvoorbeeld aan denken om betaalafspraken te maken, om zo het uitkopen te spreiden. Ook kunt u de niet-deelnemende partner aandelen geven in de onderneming.

Beide gevallen betekent natuurlijk wel dat je nog langere tijd aan de partner vastzit waarvan je net gaat scheiden. Het is dus belangrijk om voordat je gaat trouwen al na te denken over een eventuele echtscheiding.

Meer weten? Neem dan snel contact met ons op. dat kan telefonisch via 0348 – 407 238 of per mail info@lenkzeg.nl.

Bron: deondernemer.nl