Ondernemers gemiddeld 241 euro per dag kwijt aan griep-epidemie

1437
Griep-epidemie
⏰ Leestijd: 2 minuten

Wist u dat de griep-epidemie niet alleen vervelend is voor werknemers, maar dat de kosten van een zieke werknemer aardig op kunnen lopen?

241 euro

Sinds december kampt Nederland met een griep-epidemie. Dat is een flinke schadepost voor de economie. Uit onderzoek van TNO uit 2016 blijkt dat medewerkers die met griep of een verkoudheid thuiszitten, hun werkgever gemiddeld 241 euro per dag kosten. Dat betekent dat Nederlandse bedrijven jaarlijks gemiddeld 1,3 miljard euro kwijt zijn aan de winterse griep- en snotterepidemie.

De cijfers

Volgens TNO waren griep en verkoudheid in 2015 de oorzaak van 44 procent van alle ziekteverzuimgevallen. Elk jaar valt 13,2 procent van de werkenden uit door griep of verkoudheid. Dat zijn ruim 1,1 miljoen zieken per jaar. Een door griep of verkoudheid gevelde medewerker blijft bijna een hele werkweek (gemiddeld 4,7 werkdagen) ziek thuis.

Waar zitten die kosten in?

Bij de geschatte 241 euro aan griepkosten per dag gaat het zowel om directe kosten als het doorbetalen van het loon en de begeleiding door de bedrijfsarts. Daar komen nog indirecte kosten bovenop, zoals het verlies aan arbeidsproductiviteit en de kosten van vervanging door uitzendkrachten.

Wanneer spreekt men van een griepepidemie?

Er woedt officieel een griepepidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen bij de huisarts aankloppen met griepverschijnselen. De afgelopen weken werd die grens ruim overschreden: begin februari noteerden huisartsen bijvoorbeeld 160 griepgevallen per 100.000 Nederlanders.

Uitzieken is belangrijk

Volgens onderzoeksbureau NIVEL ligt het daadwerkelijke aantal grieplijders nog veel hoger. Vooral kinderen en ouderen gaan met griepklachten naar hun huisarts, maar de meeste werkenden gaan daarvoor niet naar de dokter. Zij duiken gewoon hun bed in om uit te zieken. Dat uitzieken doen ze vaak niet lang genoeg, waardoor ze niet volledig hersteld naar kantoor terugkeren. Volgens de gegevens van TNO is angst voor baanverlies de belangrijkste reden om te snel weer aan het werk te gaan. Maar halfzieke collega’s steken de rest van het kantoor vaak aan, waardoor de werkgever slechter af is dan wanneer de besmettingshaard zich eerder ziek had gemeld, of langer thuis was gebleven.

Record-epidemie

NIVEL meldde woensdag dat de huidige griepgolf over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn. Vorige week gingen 151 op de 100.000 Nederlanders naar de huisarts met griepverschijnselen, dat is dus iets minder dan begin deze maand. Het onderzoeksinstituut krijgt wekelijks cijfers van zo’n veertig huisartsen aangeleverd, en doet op basis daarvan uitspraken over het verloop. Gemiddeld duurt een griepepidemie in Nederland negen weken. Vorige winter telde de griepgolf vijftien weken, de huidige zit nu in de tiende week. Nog steeds niet zoveel als de record-epidemie uit 2014-2015: die duurde maar liefst 21 weken.