Ondernemen naast je vaste baan? Dit zijn de (fiscale) gevolgen

1263
ondernemen
⏰ Leestijd: 2 minuten

Volgens de Kamer van Koophandel is parttime ondernemen nog nooit zo populair geweest als tegenwoordig. Dankzij internet en de mogelijkheid om parttime te werken, gebruiken veel mensen de tijd die zij over hebben om voor zichzelf te beginnen. Maar wat zijn nu de voor- en de nadelen?

Als je voor jezelf begint en in loondienst bent, kun je profiteren van het bouwen aan je eigen onderneming terwijl je toch de voordelen van een vaste baan hebt. Denk hierbij aan; zekerheid van inkomen, pensioenopbouw en bescherming tegen arbeidsongeschiktheid.

Concurrentiebeding

Toch zijn er ook een aantal dingen waar je goed op moet letten als je ondernemen en een vaste baan combineert. Als je parttime in loondienst werkt en als zzp’er gaat starten, controleer dan allereerst je arbeidsovereenkomst. Daar kunnen namelijk bedingen in opgenomen zijn: bepalingen of afspraken over nevenwerkzaamheden. Soms moet je deze melden en soms alleen toestemming vragen. Naast een concurrentiebeding kunnen er ook andere spelregels in staan, zoals over het benaderen van relaties van je werkgever en geheimhouding.

Kies een geschikte rechtsvorm

Als je de knoop hebt doorgehakt om te starten, dan moet je ook de juiste rechtsvorm kiezen. Het merendeel van de parttime ondernemers start in de vorm van een eenmanszaak. Mensen die samen met een vriend, vriendin of (zaken) partner starten kiezen over het algemeen voor een vof. Andere rechtsvormen kunnen ook interessant zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van je plannen, hoe je de aansprakelijkheid wilt regelen en wat fiscaal voordelig is.

Inkomstenbelasting

Als je in loondienst werkt, wordt maandelijks automatisch loonbelasting ingehouden. Als zelfstandig ondernemer moet je één keer per jaar aangifte doen voor de inkomstenbelasting . Dit doe je altijd over de winst of het resultaat dat behaald is. Dat komt bovenop het loon. Je zult merken dat je daardoor relatief snel in een hoger belastingtarief terecht komt.

Urencriterium

Als je meer dan 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteedt, kom je echter wel in aanmerking voor een aantal extra aftrekposten. 1225 uur is 49 weken van gemiddeld 25 uur. Niet alleen de directe uren, die je factureert, tellen mee, maar ook indirecte uren zoals reistijd, netwerken, acquisitie, het bijwerken van de website en administratie. Zorg ervoor dat je je uren goed bijhoudt je urenadministratie.

Toeslagen

Als je huurtoeslag of zorgtoeslag ontvangt, let dan op dat je de grenzen niet overschrijdt door uw bijverdiensten.

Verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheid en zwangerschap

Ben je arbeidsongeschikt en besteed je als ondernemer minimaal 800 uur aan je onderneming? Dan voldoe je aan het verlaagd-urencriterium. Onderbrak je je werk als ondernemer door je zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.

Btw (omzetbelasting)

Naast inkomstenbelasting geldt voor de meeste diensten en producten, dat je met btw of omzetbelasting te maken krijgt. Elk kwartaal moet je digitaal aangifte doen voor de btw.

Kleine Ondernemersregeling (KOR)

De KOR is een korting op de af te dragen btw en is voor ondernemers die op jaarbasis relatief weinig btw moeten afdragen. Het gaat hierbij om het verschil tussen de ontvangen btw en de te betalen btw op jaarbasis.

Verzekeringsaspecten en pensioen

Als je in loondienst werkt, ben je beschermd tegen arbeidsongeschiktheid, bouw je een pensioen op en bouw je WW-rechten op. Als je (parttime) als zelfstandige aan de slag gaat, is het slim te bepalen welke verzekeringen of pensioenregeling je nodig hebt ter aanvulling. Je privéverzekeringen gelden niet voor de onderneming.

Meer weten? Wij helpen je graag verder. Neem snel contact met ons op!