Als ondernemer bent u dagelijks online. Even snel wat dingetjes regelen gaat tegenwoordig met uw smartphone en werken kan thuis net zo gemakkelijk als op kantoor. Maar zorgt u er wel voor dat uw (bedrijfs)gegevens altijd goed beschermt zijn? Negen manieren om veilig online te zijn.
Wees u bewust van uw omgeving
Terwijl je met een klant aan het lunchen bent of even een kopje koffie drinkt je mail checken: handig en zo heb je meteen bij de hand wat je wilde bespreken. Let altijd goed op wie er in je buurt zit. De makkelijkste manier van oplichting is het afkijken van gegevens en vaak ben je je niet goed bewust van je omgeving als je op een openbare plaats met je telefoon of laptop in de weer bent. Bekijk onderweg geen informatie op het internet waarvan u niet wilt dat anderen dit zien. Denk hierbij aan persoonlijke e-mails of gevoelige documenten van het werk. Spreid uw papierwerk of andere belangrijke gegevens niet uit over de tafel.
Al eens gehoord van een schermfilter? U plaatst dit over het scherm van uw laptop waardoor de informatie op het scherm alleen gezien kan worden als u er recht voor staat. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over ogen die over uw schouders meekijken.
Klik nooit op e-mails van afzenders die u niet kent
Let altijd op de afzender van de mails die u opent. Open geen bijlage en beantwoord de e-mails niet als u twijfelt aan de oprechtheid. Als u een e-mail ontvangt van uw bank of een andere soortgelijke organisatie, dan kunt u de e-mail naar hen doorsturen zodat zij kunnen bevestigen of het van hen afkomstig is.
Bescherm uw gegevens met een wachtwoord
Ja dat is natuurlijk voor de hand liggend! Toch gebruiken veel mensen geen wachtwoord, hetzelfde wachtwoord voor alles of een te makkelijk wachtwoord. Misschien onhandig, maar gebruik (zeker voor bedrijfs- en klantgegevens) verschillende karakters, cijfers en zowel kleine als hoofdletters. Heeft u een wachtwoord gekozen, gebruik dit dan niet voor andere accounts, vooral niet als het om financiële zaken gaat. Veel mensen gebruiken de namen en geboortedata van familieleden of geliefden. Probeer dit te vermijden. Moeite met het verzinnen van een wachtwoord? Deze website helpt!
Installeer antivirussoftware
Installeer altijd antivirussoftware op uw computer en controleer dat u altijd de laatste versie heeft. Dit beschermt u niet tegen de meeste e-mails waaraan een virus hangt, of tegen onbetrouwbare websites, maar het helpt wel om uw persoonlijke informatie veilig te houden. Een virusscanner helpt om virussen op uw computer te vinden.
Installeer uw updates
Vaak bent u net lekker aan het werke als uw virusscanner u wil onderbreken om een updatete draaien. Het is misschien verleidelijk, maar toch het beste om wel (meteen) te doen. Als de virusscanner niet up to date is, kan het makkelijker zijn voor hackers om uw systemen binnen te dringen.
Back-up
Een back-up is een van de beste manieren om uw gegevens te beschermen. Bent u het slachtoffer van diefstal, of gebeurt er iets met uw computer of laptop, dan heeft u altijd een kopie van al uw werk. Voer regelmatig een back-up uit of laat uw computer dit automatisch doen. Sla de back-up natuurlijk wel password beveiligd op. Of sla alles op op een externe harde schijf. U kunt dit combineren met software die alleen aan u toegang geeft tot uw gegevens.
Wees voorzichtig op publieke wifi-netwerken
We denken er vaak niet eens meer over na: aanmelden op de openbare wifi-netwerken van winkels, restaurants of cafés. Dit is echter niet zonder risico. Hackers kunnen zichzelf tussen u en het toegangspunt zetten, wat betekent dat u uw gegevens direct naar hen stuurt. Dit risico ligt nog hoger bij personen die op afstand werken of voor hun werk veel moeten reizen. Als u vaak gebruikmaakt van openbare wifi-netwerken, zorg er dan eerst voor dat u goed weet hoe u uw gegevens veilig kunt houden.
Gebruik een VPN
Als u een openbaar wifi-netwerk moet gebruiken, dan is een VPN (Virtual Private Network) een goede manier om uw gegevens te beschermen. U heeft dan tijdens uw reis toegang tot een bedrijfs- of privénetwerk en tot gedeelde bestanden. Voor een VPN-netwerk moet u wel betalen, maar er zijn verschillende diensten die u kunt vergelijken om het netwerk te vinden dat het beste bij u past.
Print een papieren versie uit
De cyberwereld staat tegenwoordig bol van bedreigingen en gevaren. Daarom is het belangrijk om uzelf en uw gegevens te beschermen. Blijf actief op de hoogte van alle voor- en nadelen en kwesties die een impact kunnen hebben op de veiligheid van uw gegevens, en u bent al op het juiste pad om uw digitale privacy te beschermen. Als u het werk heeft opgeslagen en een back-up hebt gemaakt van uw computer, dan kunt u op nog een andere manier ervoor zorgen dat u uw gegevens niet kwijtraakt: print belangrijke informatie uit en berg het op in een archiefkast of een ladekast onder het bureau. Ergens waar u er gemakkelijk bij kunt, maar waar het wel veilig is. Print alleen als dit echt nodig is, u heeft niet overal een papieren versie van nodig.