Nederlandse economie groeit gestaag, wel spanningen op arbeidsmarkt

618
⏰ Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5% gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder.

Dat blijkt uit een eerste berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei is vooral te danken aan investeringen in woningen, gebouwen, infrastructuur en machines, aldus het statistiekbureau.

Uitgaven stijgen minder hard

De groei van de investeringen valt volgens het CBS samen met de relatief hoge bezettingsgraad van machines en installaties in de industrie. Daarnaast stegen de consumentenuitgaven voor het twintigste kwartaal op rij, maar wel minder hard. Consumenten trokken vooral de portemonnee voor het inrichtingen van hun woning, elektrische apparaten en diensten. Op kwartaalbasis stegen de consumentenbestedingen met 0,7 %. Een kwartaal eerder was de groei nog 2%. Auto’s werden een stuk minder verkocht en er werd minder gas verbruikt.

Spanning arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt neemt ondertussen toe. Steeds meer bedrijven en sectoren staan te springen om personeel. Het CBS spreekt van een ‘nieuw hoogtepunt’ voor de spanningen op de arbeidsmarkt. Op 100 werklozen zijn er nu 88 vacatures, een kwartaal eerder was de verhouding 100 werklozen voor 80 vacatures. De werkloosheid komt uit op 3,4%. Daarmee is de werkeloosheid voor het eerst uitgekomen onder het niveau van vlak voor de crisis, meldt het CBS.

Minder flexibele contracten

Daarnaast spelen er ook andere problemen op de arbeidsmarkt. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt de grote verschillen tussen vaste en flexibele contracten een groot probleem. Koolmees wil af van lagere lonen en lossere contracten. De minister wil daarom onder meer bepaalde vormen van contracting aanpakken. Het gaat dan om partijen die een constructie gebruiken om de loonkosten te drukken. ”Er zijn signalen dat vormen van contracting, in de concurrentie op loonkosten, het laagste putje op de arbeidsmarkt dreigen te worden. Dat staat haaks op het kabinetsbeginsel dat gelijk werk op dezelfde plaats beloond moet worden met gelijk loon.”

Kortom, hoewel de economie een lichte groei laat zien, spelen er tegelijkertijd problemen op de arbeidsmarkt. Het is aan het kabinet om deze problemen aan te pakken.