Vandaag, dinsdag 11 februari 2020, is het Safer Internet Day. Een goede gelegenheid om extra aandacht te besteden aan digitale veiligheid. Vanaf nu is het namelijk mogelijk om op de website van de politie aangifte te doen tegen een cybermisdrijf. De politie hoopt dat de aangiftebereidheid hoger wordt.
Aangiftebereidheid verhogen
Volgens de politie is de aangiftebereidheid van internetmisdrijven namelijk lager dan bij andere soorten criminaliteit. Helpdeskfraude is de eerste vorm van internetcriminaliteit waar online aangifte van kan worden gedaan. Bij deze vorm van fraude doen criminelen zich voor als medewerkers van een softwarebedrijf, die zogenaamd willen helpen bij een computerprobleem. Op slinkse wijze maken ze geld naar zichzelf over. De politie wil in dat soort zaken zoveel mogelijk actuele informatie, die door mensen online kan worden doorgegeven.
Veel slachtoffers, weinig aangiftes
Dat het nodig is om de aangiftebereidheid te stimuleren, blijkt wel uit de cijfers. Het aantal aangiftes van cybercrime valt in het niet bij het aantal slachtoffers. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden in 2018 in totaal 1,2 miljoen mensen slachtoffer van een vorm van computercriminaliteit. In totaal stapte 4,8 procent van hen naar de politie. Daarvan gaat slechts 2,8 procent daadwerkelijk over tot aangifte.
Ook mkb-bedrijven slachtoffer
Cyberincidenten zijn er in allerlei vormen en maten en één op de twee bedrijven is weleens slachtoffer daarvan, blijkt uit onderzoek onder MKB-bedrijven van financieel dienstverlener Centraal Beheer. Schrikbarende cijfers, maar nog steeds is cybercrime niet echt een hot topic bij veel mkb’ers. De grootste reden waarom mkb-bedrijven zich geen zorgen maken, is omdat ze denken dat ze goed beschermd zijn, laat het onderzoek zien. Of ze denken dat hun bedrijf niet interessant is of te klein voor een cyberincident. Die zorgeloosheid blijkt niet terecht, want ook uit een groter onderzoek van het CBS over 2016, blijkt dat één op de vijf bedrijven slachtoffer is geweest van een cyberaanval. En bij bijna de helft leidde dit tot extra kosten.