Het kabinet blijft bij het besluit om een verbod in te stellen op contante betalingen boven de 3 duizend euro. Dit verbod was deel van een wetsvoorstel dat al in 2019 gedaan was. De demissionaire ministers Yesilgöz en Van Weyenberg zijn van mening dat het verbod binnen redelijk korte termijn moet ingaan, want anders dreigt Nederland een groot bedrag van de Europese Unie mis te lopen.
Het wetsvoorstel
Het voorstel om een limiet van 3 duizend euro in te stellen is om witwaspraktijken van criminelen tegen te gaan. Yesilgöz en Weyenberg zeggen dat criminelen vaak grote sommen contant geld gebruiken. Het betalingslimiet maakt deel uit van de Wet ter Voorkoming Witwassen en Financieren van Terrorisme.
De wetswijziging houdt ook in dat er meer klantgegevens tussen verschillende financiële instanties worden uitgewisseld om verdachte transacties te kunnen opsporen. Dit leidt tot privacy risico’s volgens de Autoriteit Persoonsgegevens.
Het voorstel is door de Tweede Kamer controversieel verklaard. Dit betekent dat de behandeling een tijd wordt uitgesteld. Het demissionaire kabinet wil nu de wetswijziging beperken tot het contante betalingslimiet van 3 duizend euro.
De Europese Unie
Volgens Yesilgöz en Weyenberg vereist de Europese Unie dat Nederland een contant betalingslimiet instelt; anders zal Nederland minder financiële steun ontvangen om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. Als Nederland deze maatregel niet voor 1 juni 2025 neemt, zo waarschuwen Yesilgöz en Weyenberg, ontvangen we 600 miljoen minder van de EU.