Zonnepanelen kunnen een goede investering in de toekomst zijn. Zowel op het gebied van milieu, als voor de portemonnee. Kun je eigenlijk btw terugvragen bij de aanschaf van zonnepanelen?
Ik heb als particulier zonnepanelen laten plaatsen
Wanneer je zonnepanelen op het dak van je huis hebt, start je als het ware een mini-energiebedrijf. Als je zelf weinig stroom verbruikt, leveren de zonnepanelen de stroom terug aan het energiebedrijf. Deze geeft je daarvoor een vergoeding. Je bent dan als het ware een ‘ondernemer’. Dit betekent dat je de btw kunt terugvragen over het bedrag dat je voor de panelen hebt betaald.
Het terugvragen van de btw gaat in drie stappen:
Stap 1: Meld je aan als ondernemer
Met het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ van de Belastingdienst kan je je aanmelden als ondernemer. Let wel op: je naam moet wel op de rekening van de energieleverancier staan.
Stap 2: Reactie Belastingdienst
De Belastingdienst bepaalt binnen tien werkdagen of je wordt aangemerkt als btw-ondernemer. Ze sturen je dan een brief ‘Vaststelling Belastingplicht’. De inloggegevens worden in aparte brieven toegestuurd zodat je online kunt inloggen.
Stap 2: Doe btw-aangifte
Als je de brief met inloggegevens van de Belastingdienst hebt ontvangen, kan je aangifte doen over het kwartaal waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Je vult op het formulier de btw in over de stroom die je met jouw zonnepanelen opwekt. Je hoeft het niet zelf uit te rekenen, de Belastingdienst heeft namelijk standaardbedragen opgesteld. Dit noem je ook wel forfaits, deze kun je terugvinden op de website.
Eén keer aangifte doen is genoeg
Als je ‘echt’ ondernemer bent, doe je elk kwartaal aangifte. Ben je alleen ondernemer voor zonnepanelen? Dan is één keer voldoende. Dat heeft te maken met de kleine ondernemersregeling. Er worden dan geen nieuwe btw-aangiftes voor je klaargezet.
Ben je al zzp’er of ondernemer?
Als je al ondernemer bent, gelden de normale btw-regels. Je neemt de btw dan mee in de reguliere aangifte. Het kan ook zijn dat je samenwoont en één van jullie beiden ondernemer is. Terugvragen is dan eenvoudiger als de niet-ondernemer dit doet. Het is dan wel belangrijk dat de energierekening en de factuur van de zonnepanelen op naam van de niet-ondernemer staan.