Na jaren onderhandelen was het vrijdag 31 januari 2020 écht zo ver: de Britten hebben ‘goodbye’ gezegd tegen de Europese Unie. Ondernemers kunnen zich dus opmaken voor het tijdperk na de Brexit. Maar omdat beide kampen alweer de messen slijpen voor gesprekken over de toekomstige handelsrelatie, blijft het onzeker wáár zij zich exact op voor moeten bereiden.
Overgangsperiode
Nu het Verenigd Koninkrijk dan echt de Europese Unie heeft verlaten, kunnen de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie beginnen. Voor het einde van dit jaar moet er een handelsakkoord liggen, tenzij de onderhandelaars uitstel vragen. Tot het einde van 2020 geldt er een overgangsperiode, wat betekent dat beide partijen doen alsnog de Britten nog bij de Europese Unie horen.
Britten nemen niet de leiding
Toch voeren beide kampen gesprekken over het handelsakkoord. Vanuit Londen is al gewaarschuwd dat de Britten niet het voortouw zullen nemen. Ze willen de vrijheid om eigen handelsregels te hanteren. Ook wil premier Boris Johnson geen verlenging van de onderhandelingstermijn.
Ondernemers in Nederland afwachtend
Uit de Brexit Barometer van de Kamer van Koophandel (KvK) uit het vierde kwartaal van 2019 blijkt dat Nederlandse ondernemers een afwachtende houding aannemen. De percentages die ‘goed’, ‘enigszins’ of ‘niet’ voorbereid zijn op de Brexit zijn min of meer gelijk aan die in het derde kwartaal. Van de ondervraagden gaat 38 procent de overgangsfase benutten om zich alsnog voor te bereiden.
Advies: neem wel maatregelen
Ondanks de aanhoudende onduidelijkheid drukken de KvK en ook ondernemersorganisatie VNO-NCW ondernemers op het hart om wél stappen te nemen. De overgangsperiode loopt immers eind dit jaar af, en dus komen er weer douanecontroles aan de grenzen. VNO-NCW waarschuwt ook voor het scenario dat het Verenigd Koninkrijk gaat werken met afwijkende standaarden voor producten.