Boekhoudprogramma nodig als zzp-er? Waar moet u op letten?

995
boekhoudprgramma
⏰ Leestijd: 3 minuten

Als zzp-er houdt u zich het liefst bezig met uw corebusiness. Toch is het heel belangrijk dat u uw administratie op orde heeft, want daarmee valt of staat uw onderneming. Er zijn tegenwoordig een hoop handige online tools om uw boekhouding op eenvoudige manier bij te houden. Een paar handige tips van ‘De ondernemer’ waar u aan moet denken als u de keuze gaat maken!

Uren bijhouden en verkoopfacturen versturen

Met zakelijke klanten ontkomt u niet aan het versturen van facturen. Werkt u op uurbasis? Dan wilt u de werkelijke uren factureren en moet u die goed bijhouden. Na het verlopen van de betalingstermijn is het fijn als u de herinneringen aan de klant automatisch kunt laten versturen.

Bonnen handig scannen met een app

Er zijn boekhoudpakketten die een speciale scanapp aanbieden. De rekening van een zakelijke lunch met een klant kunt u eenvoudig scannen en deze meteen met uw mobiele telefoon doorsturen aan uw boekhoudprogramma. Dankzij de geavanceerde scantool herkent de boekhouding het soort bon en stelt de kostenplaats alvast voor. U kunt dit nog aanpassen of direct goedkeuren via uw mobiel. Bewaar het papiertje alleen nog als back-up. U kunt de rekening ook simpel fotograferen met uw smartphone en mailen naar de inbox van uw boekhoudprogramma.

Zelf makkelijk boekingen maken

Een slim boekhoudprogramma geeft al aan hoe de boeking gedaan moet worden. Alle boekhoudkundige kennis zit immers al in het programma. U moet alleen nog het voorstel bevestigen door het met een druk op de knop te bewaren. Maak zelf aanpassingen waar dat nodig is of vraag vooraf om hulp bij de leverancier van het programma of bij ons kantoor. Wij kunnen hulp bieden bij het naleven van specifieke (boekhoudkundige) regels en advies geven over te bereiken belastingvoordelen.

Zelf btw-aangifte doen

Het is mogelijk dat de btw-aangifte door uzelf wordt ingediend. De aangifte van btw kan met een druk op de knop gedaan worden. Door het consequent invoeren van geappte of gefotografeerde bonnetjes in uw boekhoudprogramma kunt u niets missen. De bonnen zijn geboekt en daarmee is de btw opgenomen in de lijst die klaarstaat voor de aangifte. Wat u alleen nog hoeft te doen is checken op compleetheid en op de knop te drukken. De software slaat alles veilig op in de cloud en voldoet hierbij aan de zeven jaar bewaartermijn van de Belastingdienst.

Bankrekening automatisch gekoppeld

Vrijwel alle banken zijn te koppelen met uw boekhouding. Daarvoor heeft het boekhoudprogramma de achterdeur via een zogenaamde API altijd openstaan. Alleen de grote banken (Rabobank, ABN-Amro Bank, ING Bank, Knab en Bunq) maken daar volledig gebruik van en werken handig twee kanten op. Zo ziet u de inkomsten én de uitgaven in uw boekhouding terug. En kunt u ook betalingen klaarzetten. Bovendien koppelt het boekhoudprogramma het bedrag dat via de bank binnenkomt al aan het bedrag wat hoort bij de betreffende aanschaf of inkomst.

Toegang geven tot uw online boekhoudomgeving

Met ons kunt u afstemmen welk deel van de werkzaamheden door uzelf en wat door ons gedaan wordt. Afgezien van het bijhouden van uren en het versturen van verkoopfacturen, kunt u zo ver in de samenwerking gaan als u zelf wilt. Dat loopt van het eenvoudig invoeren van bonnen en rekeningen tot het opmaken van een verlies en winstrekening en misschien zelfs de jaarrekening.

Aanbieders met keurmerk

Een aantal leveranciers van boekhoudpakketten heeft zich verenigd in de stichting ‘Zeker-Online’ waar de Belastingdienst ook aanschuift tijdens belangrijke overleggen. In dit samenwerkingsverband zijn er eisen opgesteld op het gebied van veiligheid en IT-inrichting, boekhoudkundige regels, uw privacy en de bewaarplicht. Deelnemers laten zich jaarlijks controleren op al deze onderwerpen.

Boekhoudprogramma groeit mee met bedrijf

Vaak kunt u in het begin prima van start met een instapversie. Groeit het aantal klanten snel, dan is het wel zo handig als u kunt overstappen naar een ruimer abonnement met meer scans, bankboekingen en urenregistraties. De meeste boekhoudprogramma’s zijn hierin voorzien. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u personeel aanneemt en van zzp’er doorgroeit naar een MKB-bedrijf. Dan heeft u naast een groter abonnementsmodel ook extra functionaliteiten nodig. Ook andersom is het handig als uw activiteiten gaan afnemen.

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Graag helpen wij u met het bepalen welke tools het beste zijn voor uw boekhouding en stemmen af wat u graag zelf doet en welke werkzaamheden wij voor u uithanden kunnen nemen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bron: De Ondernemer