Het is weer tijd voor de belastingaangifte. Vóór 1 mei 2018 moet u namelijk uw aangifte hebben ingevuld. Natuurlijk kan de aangifte lastig zijn, maar met goede hulp en een aantal tips is het zo voor elkaar en uiteraard staan wij altijd voor u klaar als u er niet uit komt.
Digitaal
Voer uw administratie digitaal in, zo hoeft u niet op zoek naar papieren en bonnetjes als u met de aangifte aan de slag gaat.
OndernemersCheck
Er zijn (startende) ondernemers die niet goed weten of zij met hun onderneming eigenlijk wel onder de inkomstenbelasting vallen en aan moeten geven of ze een ondernemer zijn. De Belastingdienst heeft speciaal hiervoor de online OndernemersCheck. Daarmee checkt u aan de hand van een aantal vragen over thema’s als zelfstandigheid, ondernemerschap, continuïteit en omvang of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.
Starters- en zelfstandigenaftrek
Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting en maakt u winst, dan krijgt u in ieder geval de 14 procent mkb-winstvrijstelling. Voldoet u aan het urencriterium en heeft u meer dan 1225 uur per jaar aan uw bedrijf besteed, dan komt u ook in aanmerking voor andere ondernemersfaciliteiten als zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
Verder is de zogenaamde startersaftrek een belastingvoordeel voor ondernemers. Ondernemers die net zijn gestart en recht hebben op zelfstandigenaftrek kunnen in de eerste vijf jaar ook nog maximaal drie keer de startersaftrek in de aangifte aftrekken. Voor 2017 is dat een bedrag van 2.123 euro dus lees op de Belastingdienst.nl of u daar recht op hebt!
Bijverdienen
Ook al bent u voor de Belastingdienst geen ondernemer, dan kunt u alsnog wel ondernemen en zo wat geld bijverdienen. U mag altijd bijverdienen en de zakelijke kosten die u hiervoor maakt als zodanig opvoeren in de rubriek ‘resultaat overige werkzaamheden’ van uw belastingaangifte. Maar omdat u fiscaal gezien geen ondernemer bent, kunt u geen aanspraak maken op de mkb-winstvrijstelling, starters- en zelfstandigenaftrek.
Winst of extra inkomsten
Houd uw omzet en kosten gedurende het jaar goed bij. Dat maak inzichtelijk hoe het gaat met uw bedrijf en hoeveel winst of verlies u heeft gemaakt. Als duidelijk is hoeveel de winst is, en u bent ondernemer voor de inkomstenbelasting, geef het dan ook op als winst. En niet als resultaat overige werkzaamheden. Het belastingtarief is voor overige inkomsten en winst weliswaar hetzelfde maar alleen met winst kunt u in aanmerking komen voor de fiscale ondernemersfaciliteiten zoals de mkb-winstvrijstelling.
Hoe eerder, hoe beter
Hoe eerder u aangifte doet, des te sneller heeft u zicht op de situatie van uw bedrijf. Wacht dus niet te lang en zorg dat u de aangifte juist en volledig in heeft gevuld. Met de aangiftechecklist kunt u nalopen of u geen punten bent vergeten. Let ook goed op of de zaken die de Belastingdienst al vooraf heeft ingevuld, kloppen. Daar bent u zelf verantwoordelijk voor.